27 maart, 2017

Boeken + Puzzels? YES PLEASE. – 4 jaar geleden ben ik gestopt met het lezen van Nederlandse vertalingen en overgestapt naar het lezen van de originele Engelse versies, sinds dat moment heb ik veel nooit-vertaalde Engelse jeugdboeken ontdekt/gelezen… (‘Book Scavenger’ heb ik zelfs 2 keer gelezen, in de afgelopen 3 maand!) Dus, toen ik op zoek ging naar het eerste boek voor de WM boekclub, was ‘Book Scavenger’ één van de gróte favorieten… – Alhoewel ik misschien nu al een beetje teveel heb verklapt.

BOOK SCAVENGER

Book Scavenger
Geschreven door: Jennifer Chambliss Bertman
354 pagina’s

12-jarige Emily gaat alweer verhuizen. Haar ouders hebben het plan om in alle 50 Amerikaanse staten te wonen, en deze keer verhuist het gezin naar San Francisco. – Ook de thuisbasis van haar literaire idool: Mr Garrison Griswold.
Mr Griswold is een beroemde, geliefde uitgever én bedenker van Book Scavenger; een spel waarbij er, overal, boeken verstopt liggen en je puzzels moet oplossen om erachter te komen waar de boeken liggen verscholen.

Wanneer Emily nét in San Francisco aankomt, hoort ze dat mr Griswold iets vreselijks is overkomen en hij in coma ligt. Over het nieuwe spel dat hij zou gaan lanceren, weet niemand iets…
Wanneer Emily, en haar nieuwe vriend James, een vreemd boek vinden op de plek waar Mr Griswold is aangevallen, zijn ze ervan overtuigd dat ze hét nieuwe spel hebben ontdekt. Samen ontrafelen ze steeds meer clues en komen ze steeds dichter bij wat een groot geheim blijkt te zijn.

Maar ze zijn niet de enige die op zoek zijn naar dit vreemde boek. Om de anderen voor te blijven moeten Emily en James zo snel mogelijk de raadsels zien te ontcijferen.

WAT IK ERVAN VIND

Vóór ‘Book Scavenger’ las ik weinig (lees, geen) jeugdboeken. Ná ‘Book Scavenger’ heb ik tientallen boeken uit de zogenoemde ‘Wie dit kocht, kocht ook deze…’ sectie.
Als ik dit boek als 12-jarige had mogen lezen, dan had het SOWIESO tot mijn favorieten behoort. Maar, laten we eerlijk zijn, het is nu als 23-jarige óók 1 van mijn go-to boeken!

Er zijn puzzels, raadsels, codes én kleine stukjes literaire geschiedenis – samen in een mysterieus plot. PLÉZIER ALOM! Maar zelfs als we dat állemaal weglaten, zijn het de sterke karakters die het verhaal overeind houden. Iedereen is een beetje vreemd, nerdy, eng-ig en vooral fascinerend.

“I appreciate my customers. And many of them are fine, fine people. But not all book people are good people. Don’t mistake shared interests with shared ethics.” He tapped his pointy cap. “There’s some wizardly wisdom for you today.”

Jennifer Chambliss Bertman heeft dit boek niet álleen goed geschreven – ‘Book Scavenger’ heeft ook een paar van de allerbeste details die ik tot nu toe heb gelezen. Ze had zó gemakkelijk de raadsels in herhaling kunnen laten vallen, maar dat gebeurt niet! Geen 1 keer – Ze blijft verrassen met nieuwe, uitdagende puzzels!

‘Book Scavenger’ is de Pokémon-GO voor boek nerds en puzzelliefhebbers. (Oftewel… IK.) – Het zou zó leuk zijn als het een echt spel was…

Tijdens het lezen, voelde ik me een héél klein beetje Sherlock Holmes, (precies wat ik altijd al wilde) alhoewel ik er niet écht heel goed in ben… Eerlijk is eerlijk, – ik kon geen één van de puzzels zelf oplossen. MAAR, dat maakte het lezen van de oplossingen alleen maar extra leuk!

Als 12-jarige had ik dit boek verslonden! ‘Book Scavenger’ kan alle hokjes aankruisen – mysterie, humor, sterke karakters en fascinerende puzzels… Dit boek mag dan misschien geschreven zijn voor een jongere doelgroep, tóch ben ik er helemaal weg van! Zoals ik al zei, het is 1 van dé favorieten!

5 van de 5 sterren op Goodreads.
Book Scavenger – €10,49

Geplaatst in Bookclub

5 reacties op “Book Scavenger”


  maart 27, 2017

  Dit boek moet ik onthouden, ik ben echt heel nieuwsgierig naar het verhaal het klinkt echt als een boek dat ik heel tof ga vinden!  maart 28, 2017

  Ik had hier nog nooit van gehoord, maar klinkt super!  maart 29, 2017

  Het lijkt mij een mooi verhaal!

  Love,
  Dascha  maart 29, 2017

  Dit lijkt me wel een leuk boek! X  april 4, 2017

  Haha, de Pokémon Go voor boek nerds. Dat spreekt mij dan al meteen aan :p En ik lees ook veel liever de Engelstalige originele versies dan de vertaling. Altijd toch wat beter!